Skip to main content

Paprika gazpacho


Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 30 minuten (plus 2 uur afkoelen)

Ingrediënten:
3 oranje paprika’s
350 g trostomaten
2 sneetjes brood
1-2 teentjes knoflook
¼ tl zout
4 el olijfolie
2 el rodewijn azijn
½ rode ui, in grove stukken
2 stengels bleekselderij
200 ml tomatensap
200 ml water
zout en peper

Bereiding:
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de gehalveerde paprika’s in een ovenschaal en sprenkel er een klein beetje olijfolie over. Rooster de paprika’s 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden) tot ze rimpelig zijn. Haal de schaal uit de oven, dek deze af met aluminiumfolie en laat dit 15 minuten staan. Hierna trek je heel gemakkelijk de schilletjes eraf.
Ontvel de tomaten door ze op de bovenkant kruislings in te snijden, zonder helemaal door te snijden. Leg de tomaten 5 minuten in kokend water en trek de velletjes er af. Halveer de tomaten en snijd het groene kroontje eruit.
Mix in een blender de paprika’s, tomaten, zout, olijfolie, azijn, rode ui en bleekselderij goed door elkaar. Voeg het brood toe en blend nog een laatste keer.
Zet dit nu minstens 2 uur in de koelkast, zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Als de soep goed afgekoeld is kan deze gezeefd worden. Druk de soep met de achterkant van een soeplepel druk door de zeef. Wat je overhoudt is een dikke drab, waar alle vocht uit is.
Voeg vervolgens tomatensap en water toe. Indien nodig breng je het nog wat op smaak met zout en peper. Giet over in een maatbeker.
Laat de gazpacho tot gebruik in de koelkast staan, zodat het door en door koud kan worden. Het resultaat is een fluweelzachte paprika gazpacho.