Skip to main content

Lamsköfte met tzatziki


Ingrediënten voor 4 lamsköfte:
250 gram lamsgehakt (of rundergehakt)
1 ei
1 teen knoflook, geperst
Ongeveer 3 el paneermeel
2 tl gemalen komijn
2 tl baharat
1/2 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
1/2 tl Cayennepeper
Halve tl zout
Extra: houten spiesen

Ingrediënten voor een schaal tzatziki:
300 gram skyr
2 teentje knoflook
Zwarte peper
Snufje zout
Halve komkommer
1 tl Gedroogde munt
1 tl Gedroogde dille
Een scheutje olijfolie
Extra: een grove rasp of mandoline

Leg de spiesjes in water te weken. Begin dan met het maken van de tzatziki. Halveer de komkommer en haal met een lepeltje het natte gedeelte eruit (zaadlijst). Rasp de komkommer met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een vergiet met een beetje zout en laat 10 minuten uitlekken. Knijp de komkommer nog eens goed uit en voeg dan de skyrr toe. Vervolgens maak je het op smaak met de knoflook uitgeperst, peper, zout, munt en dille. Zet in de koelkast en dien op tijdens het eten, met een scheut olijfolie erover heen.

Meng het gehakt met het ei en de paneermeel. Voeg paneermeel toe totdat het gehakt niet heel nat meer is. Voeg dan de kruiden en knoflook toe en kijk of het gehakt een geheel blijft. Probeer zo weinig mogelijk paneermeel toe te voegen, maar het moet niet te nat zijn om aan een stokje te rijgen. Pak één vierde van het gehakt en steek een spies erdoorheen. Kneed nu met je hand het gehakt om de spies, zodat het overal ongeveer even dik is.

Het wordt zo een langwerpige köfte. Grill zonder olie op een BBQ of (grill)-pan aan alle vier zijdes bruin. Check of ze gaar zijn. Lekker met tzatziki en broodjes of deze volkoren couscous. Eet smakelijk!

https://www.coriensiten.nl/lamskofte-met-tzatziki/